Ekonomi

İnşaat Sektörü ‘Sürdürülebilir Bir Gelecek’ İçin İnşaatçılar’da Buluştu

İnşaat sektörünün temsilcileri, İnşaat Deryası’nın bu yıl ilk kez düzenlediği ‘Müteahhitler’ gala ve panel organizasyonunda bir araya geldi.

‘Sorumluluğumuz yeşil bir gelecek’ sloganıyla gerçekleştirilen organizasyon kapsamında Soma Işıklar’a 5 bin ağaç dikilecek.

DYO, Pimapen ve Emre Demir İnşaat sponsorluğunda Bayraklı Bella Vista Etkinliğinde düzenlenen kokteylle başlayan etkinlikte İzmir’in önde gelen müteahhitleri, mimarları, yapı malzemeleri branş temsilcileri, sivil toplum kuruluşu yöneticileri ve çok sayıda seçkin davetli bir araya geldi.

Onag Yapı Yönetim Kurulu Lideri ve İnşaat Deryası İmtiyaz Sahibi Niyazi Gültekin açılış konuşmasında, bölümün sorunlarını çözmek ve sektördeki gelişmeleri duyurmak için 7 yıldır grup halinde çalıştıklarını söyledi.

 

7 YILDIR KESİNİN SESİ OLDUK

Gültekin, İnşaat Deryası olarak 7 yıldır hem yazılı basında hem de dijital medyada sektörün sesi olduklarını belirterek, “İnşaat Deryası olarak proje ve firmaları en doğru şekilde sunmaya çalıştık ve bundan sonra da bunları sunmaya devam edeceğiz. İnşaat Deryası olarak yayıncılık prensibimizden taviz vermeyeceğiz. Yayınlarımıza sadece bölümün gelişimi için devam edeceğiz. 2016 yılında hiçbir maddi beklentimiz olmadan, tamamen sektöre fayda sağlamak amacıyla yola çıktık. Bu yapıyı meslektaşlarımızın kendilerini anlatabilecekleri, projelerini anlatabilecekleri bir ortam olsun diye kurduk. Dergimizin ilk sayısını 2,5 yıl önce çıkarmıştık. Bundan sonra hem basılı hem de dijital medyada yer almaya devam edeceğiz. Bu yılki etkinliğimizin adı ‘İnşaatçılar’. Amacımız paydaşlarımızı ve meslektaşlarımızı bir araya getirerek ‘Şehrimize nasıl daha faydalı olabiliriz?’ sorusunu sormak için çaba sarf etmektir. “Bundan sonra her yıl Builders etkinliğine devam edeceğiz” dedi.

 

HER YIL 5 BİN AĞAÇ DİKECEĞİZ

Niyazi Gültekin sözlerini şöyle sürdürdü: “İnşaatçılar olarak Ege Orman Vakfı ile bu yıl 5 bin ağaçlık bir hatıra ormanı oluşturuyoruz. Bu etkinliği bir klasik haline getirerek her yıl 5 bin ağaç dikmeye devam edeceğiz. İnsanların yeşil alanlı, çevre düzenlemesi sağlam yapılı konutlarda yaşamasını sağlamak sektör olarak görevimiz. Rabbim bundan sonra daha güzel işler yapabilmeyi bizlere nasip etsin. “Bu organizasyonda emeği geçenlere, katılımcılara ve organizasyona sponsorluk desteği sağlayan DYO, Pimapen ve Emre Demir İnşaat’a katkılarından dolayı teşekkür ediyorum.”

 

FARKINDALIK OLUŞTURUR

Etkinlikte konuşan İç Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Burcu Yazgan, “Bugün İnşaatçılar bir araya geldi. Bu iş birliğini çok önemsiyorum ve İzmir’de bir ilk olduğunu düşünüyorum. İç Mimarlar Odası olarak ekoloji ve sürdürülebilirliğin öne çıktığı bir panel düzenledik. Bu konuda İnşaat Deryası ile işbirliği yaparak bu bilgi birikimimizi daha fazla kişiyle paylaşmak istiyoruz. Çünkü sektörel birlik büyük bir farkındalık yaratıyor. “Bu güzel gecenin organizasyonunda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

 

ŞEHİR PLANLAMASI VE KORUMA İSTİKRARI OLUŞTURULMALI

Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin konuşmasında şu sözlere yer verdi: “Yıllardır siyasetin içindeyim; Sosyal sorumluluklarımı yerine getiriyorum. Bir yandan da asıl mesleğim olan inşaat alanında da çalışıyorum. İnşaat departmanı depremlerden, savaşlardan, ulusal veya uluslararası hareketlerden etkilenen bir departmandır. Ancak dinamik bir segment. İzmir’in bu konuda da şanslı olduğuna inanıyorum. Nitelikli göç alan, sermaye çeken bir yapıya sahiptir. Herkesin yaşamak istediği bir şehir. Ulaşımın, planlamanın, yerel yönetimlerin, şube temsilcilerinin bakanlıklarımızla birlikte yeterince organize edilmesi ve planlanması gerekiyor. Bunun sürdürülebilir olması ve geleceğe taşınması için iş birliği yapmamız gerekiyor. Hızlı inşaat doğru değil. Bir şehir ne kadar planlı ve kontrollü gelişirse o kadar değerli olur. Her yerde inşaat aslında kar getirmiyor. Savunma ve kullanım istikrarını doğru bir şekilde oluşturmak gerekir. Önemli olan şehre değer yaratmak. Aksi takdirde şehirler ekonomik istikrarını kaybeder.”

 

PANELDE DÖNÜŞÜM VE SÜRDÜRÜLEBİLİR GELECEK KONUŞULDU

İnşaatçılar etkinliğinin ikinci bölümünde ‘Sorumluluğumuz Yeşil Bir Gelecektir’ konulu panel gerçekleştirildi.

Moderatörlüğünü Coordinat Yapı Kurucu Ortağı Caner Tan’ın yaptığı panelde, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Suphi Şahin, Neva İtibar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Öztürk ve İzka İnşaat Yönetim Konseyi Lideri Azat Yeşil, sürdürülebilir bir şehir için yapılması gerekenleri tartıştı.

Panel moderatörü Caner Tan, İzmir için herkese görev düştüğünü belirterek, bu toplantının bölümde yeni işbirlikleri ve sinerji yaratılması açısından faydalı olduğunu söyledi.

Tan, “İzmir ülkemizin gözbebeğidir. Şehrin hak ettiği bedeli alması için herkese görev düşüyor. Sektöre katkı sağlamak adına özellikle kentsel dönüşüm projelerinde yerel yönetimler ve özel sektörün iş birliği içerisinde şehrin geleceğine yönelik adımlar atması önem taşıyor. Bu kadar büyük bir kentsel dönüşüm gerektiren bir binanın sadece kamu tarafından yapılması mümkün değil. Kentsel dönüşüm çalışmalarında zamana karşı yarışıyoruz. Yarın büyük bir deprem olmayacağının bugün garantisi yok. Bu nedenle hızlı bir analiz yapılabilmesi için özel departman temsilcilerinin sürece dahil olması gerekmektedir. İzmir’i doğru bir şekilde yeniden inşa etmek hepimizin sorumluluğundadır. Bir ev ürettiğimizde yaklaşık 10 bin farklı eşya satın alıyoruz. Bu, ürünleri üreten firmalar da dahil olmak üzere toplam ülke ekonomisinin yüzde 35’ini oluşturuyor. İnşaat ekonominin lokomotifidir. Hem konut ihtiyacını karşılıyor hem istihdam sağlıyor hem de katma değer yaratıyor. “Bugün burada bir araya gelen toplumun her kesiminin tüm temsilcilerine katılımlarından dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

 

İZMİR 4 AKSTA BÜYÜYECEK

İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Suphi Şahin, “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde imar planı, kentsel dönüşüm planlaması, kamulaştırma gibi işlerin sevk ve yönetiminden sorumluyum. Departmanımızla iletişim halindeyiz ve mümkün olduğunca sesinizi dinliyoruz. Sektörü ilgilendiren önemli konulardan biri lisansla ilgilidir. Bu nedenle son 3 yılda İZTO, EBSO ve STK temsilcileriyle değerli toplantılar gerçekleştirdik. Ruhsat düzeyinde her belediyede başka belgelerin de istenmesi konusunu ele aldık. Belgelerin birleştirilmesi konusunu gündeme aldık. Şehir planlarının planlanması sadece imara dayalı binlerce plandan ibaret değildir. Bir parselin inşası için de 1/1000’lik planlar gerekiyor ancak üst ölçekli planların da bitirilmesi gerekiyor. Kent planlamasının nüfusa göre yapılması gerekiyor. Kentin geçmiş yıllardaki ve şimdiki nüfus artış hızına bakmak gerekir. Daha sonra gelişime yeni alanlar açarsınız. 2010-2020 arasındaki büyüme oranımız yüzde 10-11 civarındaydı. 4 milyonluk bir şehir olarak 2020 yılında 4,4 milyonluk bir şehir olduk. Hatta bu şehrin üst ölçekli 5 binlik planlarında imara açılan alanları da topladığımızda 6,6 milyon nüfusu barındırma planları var. İmar için 5 bin 1000’lik plan planlarının yanı sıra parselasyon planlarının da yapılması gerekiyor. Son 5 yıldır bunun üzerinde çalışıyoruz.

Kent merkezindeki yoğunluğun azaltılması için sadeleştirme yapılması gerekiyor. Kent için 4 eksen belirlendi. Menemen, Kemalpaşa, Seferihisar ve Bornova aksı var. “İlçe belediyeleri ile nüfus hesaplamalarına göre planlama yaptığımızda bu arsa temini sorununun çözüleceğini düşünüyorum” dedi.

 

İNŞAAT DAİRESİNDE İŞLEMLER VE VERGİ YÜKÜ AZALTILMALI

Neva İtibar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Öztürk ise şunları söyledi: “Daha önce Ankara ve İstanbul’da ciddi kentsel dönüşüm çalışmalarına imza attık. Ankara deprem bölgesi olmasa da bu konuda İzmir’in ilerisindedir. İstanbul’da büyük bir kentsel dönüşüm projesine başladık. Ancak hem belediyelerde hem de bürokrasi ile yürüttüğümüz süreçler iki yıl sürdü. Bu uzun bekleme süresi bizi kentsel dönüşüm yerine temiz arazi bulmaya itiyor.

İzmir maceramız 3 yıl önce yaşanan büyük depremle başladı. Bornova’da 600 dairelik bir sitede büyük toplantılar yaptık. Hepsi kentsel dönüşüm istiyordu. İmza aşamasına geçtik. Daire 90 metre olsa kimisi 70 metrekare, kimisi 90 metre olsa 100 metrekare istiyordu. Daire karşılığında kentsel dönüşümde çürük raporu almak için 2/3 imza yeterliydi. Ancak daire sözleşmesi yapabilmek için %100 imza gerekiyor. Son 100 kişi arasına yerleşenler ekstra kat veya araba isteyerek bu süreci engellediler. Eğer bakanlığın özel dairesi olarak iş alacaksak en kolay ve hızlı yol için emsal artışlar yapılması gerekiyor. Bir yerde 100 daire yıkılacaksa oraya 200 daire yapılması lazım ki süreç sorunsuz ilerleyebilsin. Bakanlığın da hızlı hareket etmesi gerekiyor. Kira yardımının sağlanması iki yıl sürüyor. Evlerin yıkımı da iki yıl sürüyor. Toplamda 48 ay kayıp var. Bunun yerine devletin rezerv alanları belirlemesi ve insanları yavaş yavaş sağlıklı binalara kavuşturması gerekiyor.

Enflasyon ortamında kamunun ve belediyelerin bu yükü tek başına kaldırması oldukça zordur. Burada özel sektörün de desteğiyle vatandaşların ulaşım sistemiyle güvenli rezerv alanlarına yerleştirilmesini ve önümüzün açılmasını bekliyoruz. İzmir’de şu anda kentsel dönüşümü gerçekleştiremediğimiz için boş yer arayışlarına başladık. Seferihisar bölgesinde orta segmentin yaşayabileceği fiyatlarda konut üreteceğiz. İzmir’de arsa sıkıntımız var. İnsanların evlenmesi ve sayılarının artması nedeniyle yeni konut üretimine her zaman ihtiyaç duyulmaktadır. “Kentsel dönüşümde özel sektörün canlandırılması, prosedür ve vergi yükünün azaltılması yönünde beklentilerimiz devam ediyor.”

 

DOĞAYA NE KADAR SAYGI, GELECEĞE O KADAR DEĞER KATIYORUZ

Panelde konuşan İzka İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Azat Yeşil, kentsel dönüşümün farklı bir politikayla ele alınması gerektiğine inandığını ifade etti.

Yeşil, şunları söyledi: “Şehrin burada çok ciddi bir yapısal yorgunluğu var, çarpık bir yapılaşma var. İzmir’de 148 hektarlık alanda kentsel dönüşüm alanında çalışmalar sürüyor. Ne yazık ki bu planların hayata geçirilmesi, taviz verilememesi ve maddi zorlukların aşılamaması nedeniyle uzun yıllar erteleniyor. Bildiğiniz gibi hiç beklemediğimiz bir deprem yaşadık. Ege Denizi’ndeki deprem bizi de etkiledi. Burada yaralar hala sarılmaya devam ediyor. Sadece depremden değil, bu süreçlerin uzamasından da hak sahipleri mağdur oldu. Anlaşma yaptıkları, kontrat yaptıkları firmalar işlerini yapamaz hale geldi. Bu dönüşümün gelecekte de yapılması ve sürdürülebilir olması çok önemli. Birleşmiş Milletler iklim değişikliği konferansında sürdürülebilir bir dünya için yeşil konut ve çevre dostu inşaat sözü verdik. Burada ciddi bir planlama yapılması gerekiyor. Kentsel dönüşümde yapılan bina tadilatları özellikle merkezlerde trafik sorununa, altyapı sorunlarına yani imar karışıklığına neden oluyor. Bu durum kentsel dönüşüm adı altında sürdürülemez. Hak sahiplerinin yeni konutlarının metrekaresinden feragat etmesi de gerekiyor. Konut alanları sürdürülebilir olmalı ve enerji verimli binalar inşa edilmelidir. Güneş enerjili ve elektrikli araçlar gündemde. Dronelar hayatımıza giderek daha fazla girecek. Dünya çok farklı bir yere gidiyor. Birçok binanın cephesinde güneş enerjisinden faydalanmak mümkün olacak. Sadece konutların değil, fabrikaların da bu teknolojiye göre tasarlanması gerekiyor. Bankalar bile bu tarz binalara kredi verecek. “Doğaya ne kadar saygı duyarsak geleceğe o kadar değer katarız.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort